9 metode de albire a dinților

9 metode de albire a dintilor

Tehnologia stomatologică modernă a făcut ca metodele de albire dentară să fie accesibile și eficiente mai mult ca niciodată. Această industrie de miliarde de dolari pe an pretinde că ajută oamenii din întreaga lume mai fericiți cu dinții lor perfecti…

Dar nu toate metodele de albire a dinților sunt sigure și/sau eficiente.

Ce face dinții să pară galbeni? Dinții arată galben din cauza fumatului, bruxării (scrâșnirea dinților), colorării alimentelor și băuturilor și îmbătrânirii smalțului. Dacă ați luat antibiotice cu tetraciclină în timpul copilăriei, este posibil să aveți dinți galbeni.

Există două tipuri de bază de albire a dinților:

 • Albirea extrinsecă: Albirea extrinsecă este albirea dinților prin utilizarea de abrazivi ușori pentru a îndepărta petele de pe suprafețele exterioare ale dinților. Acest lucru dezvăluie culoarea de dedesubt, dar nu schimbă de fapt culoarea dinților.
 • Albirea intrinsecă: Albirea intrinsecă este un proces de albire a dinților care folosește un agent de albire a dinților pentru a schimba culoarea smalțului dinților tăi. Singurul agent de albire dentară utilizat pe scară largă este peroxidul.

Unele metode de albire a dinților sunt cele mai benefice pentru prevenirea îngălbenirii sau colorării dinților.

1. Foloseste pasta de dinti pentru albire

Pastele de dinți pentru albire folosesc, în general, o combinație de ingrediente pentru a îndepărta petele de pe dinți, inclusiv:

 • Carbamidă sau peroxid de hidrogen
 • abrazivi ușori (inclusiv cărbune activat, bicarbonat de sodiu, silice, fosfat dicalcic, carbonat de calciu, metafosfat de sodiu, silicat de zirconiu și pirofosfat de calciu)
 • Hidroxiapatită

Potrivit unei recenzii din 2018, pastele de dinți pentru albire albesc eficient dinții și oferă un zâmbet mai strălucitor prin îndepărtarea petelor de suprafață.

Cu toate acestea, majoritatea pastelor de dinți pentru albire nu albesc/albesc dinții în mod intrinsec.

Cu toate acestea, pasta de dinți cu hidroxiapatită (HAp) este singura pastă de dinți de albire care poate albi dinții în mod intrinsec din interior spre exterior. Literal „umple” spațiul din smalț pentru un aspect mai alb și mai luminos.

2. Treceți la o periuță de dinți electrică

Periuțele de dinți electrice îndepărtează petele de suprafață de pe dinți mai eficient decât periuțele de dinți manuale.

Periuțele de dinți electrice oscilante sunt în general cele mai bune pentru albirea dinților în comparație cu periuțele de dinți cu motor sonic.

Costurile periuței de dinți electrice variază foarte mult din cauza „clopotelor și fluierelor” pe care le adaugă adesea. Nu există dovezi că funcțiile adăugate, cum ar fi Bluetooth sau capete specializate, îmbunătățesc periajul într-un mod care îmbunătățește efectele de albire a dinților.

Periuțele de dinți electrice ieftine au beneficii de albire a dinților similare cu cele care costă sute de dolari.

3. Ia un tratament profesional de albire a dintilor

Pentru albirea dinților la cabinetul dentistului, așteptați 1-3 ședințe a câte 30-60 de minute fiecare.

În timpul fiecărei ședințe, o concentrație mare de carbamidă sau peroxid de hidrogen (20-43%) va fi „vopsită” pe dinți. O lumină de polimerizare este folosită pentru a activa gelul și este reaplicată de mai multe ori pe parcursul sesiunii.

Deși peroxidul de hidrogen poate fi utilizat, peroxidul de carbamidă este considerat standardul industriei, deoarece are o durată de valabilitate mult mai lungă.

Unii stomatologi vor termina folosind o lumină UV pentru a accelera reacția chimică și procesul de albire. De asemenea, vi se poate oferi opțiunea de a face doar o sesiune de 2 ore, care va include întotdeauna lumină UV.

Niciun sistem de albire profesional nu este mai bun decât altul. Doar evitați lumina UV!

Găsiți un stomatolog în care aveți încredere și care este preocupat de sănătatea dinților dvs., precum și de estetică.

4. Obțineți o tavă personalizată cu gel de albire

Cel mai bun, cel mai durabil și mai durabil mod de a vă albi dinții este cu tăvi personalizate cu gel de albire. Aceste tăvi cu gel de albire sunt realizate și adaptate personalizat de medicul dentist pe baza amprentelor unice ale dinților tăi.

Îți poți păstra tava pe termen nelimitat, atâta timp cât dinții tăi rămân în același loc. Veți cumpăra gel de albire pentru a-l folosi acasă (se păstrează la frigider) oricând doriți să vă albiți dinții.

Pentru a utiliza o tavă personalizată cu gel de albire:

 1. Scoateți gelul de albire din frigider.
 2. Stropiți gelul cu peroxid în tavă.
 3. Așezați ușor tava peste dinți, având grijă să permiteți potrivirea să vă protejeze gingiile de a fi expuse la gel.
 4. Lăsați tava să acționeze 1-3 ore. Nu-l lăsați peste noapte, ceea ce poate provoca sensibilitate dentară.

Aveți grijă de o tavă de albire la fel ca un dispozitiv de reținere, un gard de noapte sau orice aparat oral – depozitați-o în apă cu bicarbonat de sodiu atunci când nu este utilizat.

Majoritatea oamenilor obțin rezultatele dorite în 2-3 săptămâni de utilizare zilnică, deși poate dura 6-8 săptămâni pentru o îngălbenire mai încăpățânată. Nu albiți mai multe săptămâni mai mult de o dată pe an.

Nu cumpărați geluri fără prescripție medicală cu o concentrație de peste 10% pentru a le folosi acasă. În caz contrar, dinții tăi pot deveni foarte sensibili.

5. Aplicați benzi de albire

Benzile de albire sunt bucăți mici dintr-un plastic flexibil acoperit cu un gel de albire.

Pentru a utiliza aceste produse, precum Crest Whitestrips, o bandă pentru partea de jos și una pentru partea de sus sunt modelate în jurul dinților și lăsate timp de 5-30 de minute. Majoritatea benzilor albe sunt destinate utilizării pe parcursul a câteva săptămâni, dar unele Crest Whitestrips poate albi dinții acasă într-o singură zi.

Deoarece peroxidul și adezivii din majoritatea benzilor albe pot deteriora sau irita țesutul sensibil al gingiilor, cel mai bine este să tăiați benzile înainte de utilizare.

Unele benzi de albire mai „naturale” nu folosesc produse de albire, ci folosesc alți agenți de albire pentru a îndepărta petele. Acești alți agenți nu albesc dinții în mod intrinsec.

Gelul din benzi albe nu ar trebui să intre în contact cu cariile dentare, așa că cel mai bine este să utilizați acești produse de albire la scurt timp după o vizită la stomatolog pentru a vă asigura că nu aveți carii netratate.

Cost: 13-60 USD, în funcție de putere și de marcă

Tip: albire intrinsecă (benzi albe pe bază de peroxid) și albire extrinsecă (benzi albe fără peroxid)

Avantajele benzilor de albire:

 • Disponibil în farmacii și pe Amazon
 • Ușor de folosit
 • Creați rezultate în câteva zile sau săptămâni
 • Benzile de albire Crest 3D Glamorous White sunt aprobate de Asociația Stomatologică Americană (ADA)

Contra benzilor de albire:

 • Poate provoca rezultate neuniforme de albire dacă nu este aplicat perfect (mai ales dacă dinții nu sunt drepti)
 • Poate duce la deteriorarea țesuturilor moi din gură din cauza reacțiilor radicalilor liberi
 • Poate crește sensibilitatea dentară
 • Poate provoca dureri chinuitoare dacă este aplicat pe un dinte cu o cavitate deschisă

Cele mai bune benzi de albire:

Pentru albirea intrinsecă, încercați Crest Whitestrips. Nu utilizați mai mult de o dată la 3-5 ani pentru a reduce potențialul de deteriorare a țesuturilor moi.

Pentru o alternativă de albire extrinsecă mai puțin toxică, încercați benzile fără peroxid de la Lumineux. Folosesc ingrediente naturale pentru a îndepărta ușor petele și, deși rezultatele nu vor fi la fel de drastice, nu provoacă niciunul dintre aceleași riscuri enumerate mai sus.

6. Folosiți pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu (bicarbonat de sodiu) este un remediu casnic eficient pentru îngălbenirea dinților.

Cercetările indică faptul că pastele de dinți care conțin bicarbonat de sodiu îndepărtează petele de pe dinții care îngălbenesc mai eficient decât alte paste. Cu cât concentrația de bicarbonat de sodiu este mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune.

În timp ce puteți căuta paste de dinți care includ bicarbonat de sodiu, cel mai simplu mod de a implementa acest lucru este să o faceți DIY:

 1. Amesteca 2 lingurite de apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu.
 2. Scufundați-vă pensula în amestec.
 3. Spală-te pe dinți ca de obicei.

7. Practicați o bună igienă orală

Dinții tuturor se îngălbenesc oarecum în timp – este o parte normală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a preveni schimbarea rapidă a culorii dinților este o bună igienă orală.

Un cuvânt de precauție: orice rutină de igienă orală care implică produse antibacteriene este dăunătoare pentru microbiomul oral. Evitați sau limitați foarte mult utilizarea apei de gură antibacteriene, a pastei de dinți antibacteriene, a uleiurilor esențiale și a apelor de gură cu peroxid de hidrogen.

Cea mai bună rutină de igienă orală implică:

 • Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi și la 45 de minute după mesele care conțin alimente zaharoase, acide sau procesate
 • Ata dentara cel putin o data pe zi
 • Răzuiți-vă limba în fiecare zi
 • Tragere de ulei cu ulei de cocos
 • Probiotice dentare, mai ales dacă aveți probleme orale existente, cum ar fi respirația urât mirositoare, carii sau sângerări ale gingiilor

Tip: Albire extrinsecă, preventivă

Avantajele unei bune igiene orale:

 • Dinții sănătoși îmbătrânesc mai lent decât dinții nesănătoși cu smalț slăbit, ceea ce înseamnă că îngălbenesc într-un ritm mai lent.
 • Periajul dinților nu numai că îi menține sănătoși la interior, ci și la exterior (prevenind formarea petelor de suprafață).
 • Menținerea unui microbiom oral sănătos previne nu numai acumularea plăcii – care decolorează dinții – ci și bolile gingiilor, care pot duce la pierderea dinților.

8. Renunță la fumat și consumul de tutun

Produsele din tutun, inclusiv țigările, provoacă colorarea dinților externi și îmbătrânirea prematură a dinților (galbeni). Fumatul altor produse, cum ar fi stilourile vape sau THC, poate duce la uscăciunea gurii, care, de asemenea, îmbătrânește smalțul dinților și duce la o sănătate orală precară.

Pentru a preveni deteriorarea dinților, inclusiv îngălbenirea și smalțul slăbit, opriți fumatul și folosirea tuturor produselor din tutun.

Evitați aceste metode de albire a dinților

Unele produse și metode de albire a dinților sunt periculoase și/sau nu funcționează. Ca stomatolog de peste 33 de ani, am văzut unele rezultate cu adevărat îngrijorătoare ale albirii dinților ineficiente sau dăunătoare.

Evitați aceste metode de albire a dinților

Unele produse și metode de albire a dinților sunt periculoase și/sau nu funcționează. Ca stomatolog am văzut unele rezultate cu adevărat îngrijorătoare ale albirii dinților ineficiente sau dăunătoare.

Evitați utilizarea următoarelor metode de albire a dinților:

 • Sisteme de albire a dintilor UV, LED, laser sau cu halogen: Aceste produse de albire pe baza de lumina nu imbunatatesc albirea dintilor mai mult decat sistemele non-UV. Acestea pot provoca sensibilitate dentară și pot devitaliza nervii dinților, necesitând restaurări precum terapia de canal sau extracția dentară. Dacă trusa de albire a dinților vine cu o lumină, aruncați lumina.
 • Chioșcuri de albire a dinților: multe mall-uri au „chioșcuri” pentru albirea dinților în care persoane neinstruite administrează produse de albire a dinților. Astfel de companii scapă de orice constrângeri legale, punând consumatorii înșiși să pună tava de albire în gură. Aceasta înseamnă că, conform legii, ei nu au efectuat din punct de vedere tehnic o procedură dentară și nu sunt responsabili pentru efectele secundare sau problemele care pot rezulta. Evitați acestea cu orice preț.
 • Apa de gură pentru albire: clătirea cu o apă de gură cu peroxid de hidrogen nu vă va albi dinții. Agenți de albire

trebuie să fie ținut de dinte timp de câteva minute sau mai mult pentru a pătrunde în partea interioară a dintelui și a duce la dinți mai albi. Nu există suficient peroxid pentru a vă albi dinții și agentul nu este suficient de mult împotriva dinților tăi. În plus, unele clătiri cu peroxid de hidrogen și majoritatea apelor de gură fără prescripție medicală vă vor afecta microbiomul oral.

 • Fructe acide: fructele precum căpșunile, lămâile și ananasul sunt adesea prezentate ca metode excelente de albire a dinților DIY. Acidul fructului uzează stratul superior de smalț, dezvăluind smalțul mai alb dedesubt. Veți obține rezultate moderate de albire a dinților, dar cu un cost pentru sănătatea dinților dumneavoastră. În plus, aceste metode DIY nu sunt la fel de eficiente în albirea dinților ca alte opțiuni.
 • Otetul de mere: Otetul de mere (ACV) este un remediu natural extrem de acid care contine probiotice bune care pot aduce beneficii sanatatii intestinale. Cu toate acestea, nu este o idee bună să vă albiți dinții cu ACV. Va distruge smalțul dinților, va provoca dinți sensibili și poate duce chiar la carii.
 • Sarea de mare: În timp ce abrazivi ușori până la moderat sunt de ajutor pentru albirea dinților, sarea de mare vă va zgâria fizic dinții dacă este frecată pe smalț. Acest lucru este extrem de periculos! Păstrați sarea pentru o clătire pentru a vă trata durerea de dinți, nu ca o soluție de albire a dinților.

Care este cel mai bun mod de a albi dinții?

Cel mai bun mod de a albi dinții prin îndepărtarea petelor este pasta de dinți de albire și o periuță de dinți electrică. Pentru rezultate mai dramatice, cea mai bună metodă de albire a dinților este o tavă cu gel de albire personalizată.

În timp ce mulți oameni urmăresc cel mai strălucitor zâmbet pe care îl pot obține, dinții mai albi nu sunt de fapt echivalent cu dinți mai sănătoși. Acestea fiind spuse, nu este nimic greșit în a încerca o metodă sigură de albire a dinților dacă nu ești mulțumit de culoarea dinților tăi.